Individuele begeleiding
Individuele begeleiding betekent dat een begeleider per gemaakte afspraak één cliënt begeleidt. Het Kompass biedt individuele begeleiding aan jeugdigen (6 tot 18 jaar), aan volwassenen (via WMO of WLZ) en aan ouders (ouderbegeleiding).
Begeleiding in eigen omgeving
Individuele begeleiding bieden wij in de omgeving van de cliënt (thuis/werk/school). Als dat niet wenselijk is, hebben wij een kantoor waar kan worden afgesproken. Ook kan gezamenlijk worden besloten om bijvoorbeeld in de bibliotheek of ergens anders af te spreken.
Afhankelijk van de hulpvraag en indicatie zijn wij variabele uren inzetbaar. Dit kan bijvoorbeeld 1 uur per maand, of meerdere uren per week zijn. Ook is begeleiding via beeldbellen, e-mail en/of telefoon mogelijk.
Bij elke hulpvraag wordt rekening gehouden met de individuele kwaliteiten en beperkingen van de cliënt. Wij vinden eigen regie, zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de cliënt erg belangrijk. Wij bieden duidelijkheid en voorspelbaarheid en met aandacht voor alle levensgebieden.
De cliënt kan begeleiding krijgen bij o.a. de volgende taken of activiteiten:
- weten wat ASS betekent en inzicht krijgen in eigen kwaliteiten (psycho-educatie);
- leren omgaan met prikkelverwerking;
- flexibeler leren omgaan met veranderingen / leren omgaan met aanpassingen in de dagelijkse routine;
- inzicht in emotieregulatie; emoties beter herkennen en benoemen;
- grenzen leren aanvoelen en aangeven;
- inzicht krijgen in communicatie (begrijpen en aanvoelen van anderen) en informatieverwerking;
- leren hoe sociale interacties aan te gaan en vriendschappen te onderhouden;
- stimuleren in het vinden van werk/dagbesteding en het leren de motivatie te vergroten voor werk, opleiding of vrijwilligers;
- op tijd hulp leren zoeken bij lichamelijke en/of psychische klachten.
Zie het menu cliënten boven aan de pagina voor uitleg met betrekking tot de aanmeldprocedure voor de verschillende doelgroepen.